Макар наскоро представител на Huawei да опроверга информацията, че разрабoтваната операционна система Hongmeng е предназначена за смартфони, изглежда все пак можем да видим такова устройство. Това сочат неназовани източници, цитирани от Global Times, а според тях моделът ще се появи през последното тримесечие на годината, когато очакваме и серията Mate 30. Устройството ще е налично в тираж до 7 милиона броя, предава Mobile Bulgaria.

Смартфонът с Hongmeng ще е позициониран в средния клас и ще струва около 2000 юана (254 евро). От компанията се надяват, че ниската цена ще го направи атрактивен не само за потребителите, а и за софтуерните разработчици. Очаква се операционната система да бъде представена официално на 9 август по време на конференцията за разработчици на китайската компания. Тогава очакваме и първите детайли за EMUI 10 на базата на Android Q. Междувременно първите устройства с Hongmeng ще са умните телевизори с марката Honor, които ще бъдат пуснати в продажба на 10 август в Китай.

Според информацията на Global Times, въпреки че е насочена основно за IoT и към други типове устройства, операционната система може да послужи и като алтернатива на Android. Това е резервният план на Huawei в случай, че не бъде постигнато споразумение за продължаване на работата с Google. Китайците тестват и съвместимостта на приложенията за Android с Hongmeng, което до някаква степен би помогнало за по-лесното ѝ възприемане извън страната.