Операционната система HarmonyOS е готова и ще се използва на смартфони, таблети и телевизори, освен на IoT устройства, съобщи шефът на Huawei Рен Женфей пред журналисти на световния икономически форум в Давос, предава technews.bg.

Женфей посещава събитието в Давос за първи път от пет години, припомня IT Home. Досега той говореше за използване на HarmonyOS само в IoT устройства, но изглежда ситуацията вече е променена - от думите му става ясно, че приложението на системата ще се разшири и към смартфони, където собствената разработка трябва да замени Android.

В допълнение, Рен Женфей заяви, че Huawei няма да разработва собствен автомобил. Компанията обаче ще си сътрудничи с производители на автомобили в областта на мултимедийните системи, системите за обмен на данни за пътната инфраструктура, 5G и др.

Huawei е изправена пред сериозни трудности след като правителството на САЩ я п постави в т.нар. "черен списък" и забрани на американските компании да търгуват с нея без специално разрешение. Това доведе и до ограничения в използването на Android и приложенията на Google.