Министерство на електрониката на Индия е забранило 54 китайски мобилни приложения, съобщиха местни медии. Сред тях са приложения на платформите Tencent и Alibaba, които по-рано вече бяха забранени в Индия.

Източници от министерството потвърдиха пред ДПА, че общо 54 приложения са били забранени, без обаче да уточняват от коя страна са те.

Google е потвърдил днес пред ДПА, че компанията е получила неотдавна инструкции от министерство на електрониката да блокира приложенията в магазина в Play Store. Google е уведомил засегнатите разработчици и временно е блокирал достъпа до технологичните продукти.

Наложена по-рано забрана за социалната мрежа TikTok и над 200 други китайски приложения се основаваше на опасения за сигурността и факта, че е имало злоупотреба с някои потребителски данни и те са били прехвърлени на сървъри извън страната. Тези приложения вече не могат да бъдат намерени в Google Play Store и Apple App Store в Индия.

Индия наложи първоначалните забрани на мобилни приложения след военната ескалация по общата граница с Китай в Хималаите през лятото на 2020 година. Тогава войници от двете страни на границата се нападнаха с юмруци и камъни, което доведе до смъртни случаи. Оттогава отношенията между двете страни с най-голямо население в света (и двете, разполагащи с ядрено оръжие) са обтегнати.