Intel може да изненада РС индустрията и потребителите, пускайки тази година 10-нанометров хетерогенен процесор за настолни компютри, който не фигурира официално в плановете на компанията.

Според публикация в Weibo, американският чипмейкър подготвя настолни процесори Alder Lake по 10-нанометрова технология и архитектура, която се състои от няколко "големи" и няколко "малки" ядра. Това би било неочаквана новост от компанията.

Към момента официално е известно,че Intel ще пусне тази година 14-нм десктоп чипове Comet Lake, мобилни 10-нм процесори Tiger Lake и видеокарти Intel Xe -както дискретни, така и под формата на iGPU.

В самия край на годината се очаква Intel да предложи и настолни процесори Rocket Lake, които запазват 14-нм технология, но ще използват нова архитектура (както Tiger Lake) и нови графични процесори Xe.

Но в интернет изтекоха слайдове на Intel, които добавят един любопитен нюанс. В плановете на компанията за тази година фигурира и 10-нанометров процесор Alder Lake за използване в настолни компютри.

Предполагаемите процесори ще отговорят не само на очакването за 10-нанометрова технология в десктоп сегмента, но ще предложат и необичайна конфигурация, включваща както "големи", така и "малки" ядра.

Това не е нещо уникално - процесорът Lakefield е подобен, но има само едно "голямо" ядро и е фокусиран върху мобилния сегмент, макар че все още не е навлязъл на пазара. Изглежда, че Intel подготвя по-сложен и интересен процесор за настолния сегмент.

В допълнение, Alder Lake, според предишни информации, ще използва новия сокет LGA 1700. Но е малко вероятно Intel да въведе LGA 1200 с Comet Lake-S, а по-късно тази година да лансира още един напълно нов сокет, което поставя под известно съмнение появата на Alder Lake.