Нови мита върху китайския внос в САЩ ще засегнат бизнеса на редица компании, включително Apple. Очаква се рязко поскъпване на флагманския продукт iPhone.

С указ на президента Доналд Тръмп митата за внос на китайски продукти в САЩ се повишават значително - от 10 до 25%. Това засяга и готовите продукти на Apple, произвеждани в азиатската страна, пише в. "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от technews.bg.

Повишените ставки ще доведат до рязко поскъпване на потребителски стоки от различни категории, в частност - смартфоните и други устройства на Apple, тъй като голяма част от производството им е изнесено именно на територията на Китай.

В момента във Вашингтон текат двудневни преговори за сключване на ново търговско споразумение между Китай и САЩ. Вчера двете страни не постигнаха съгласие, в резултат на което влязоха в сила нови, по-високи мита за китайския внос.

Днес преговорите в Белия дом ще продължат и ако все пак се стигне до споразумение, Доналд Тръмп може да отмени взетото по-рано решение за повишаване на митата.

Бизнесът на Apple ще бъде силно повлиян от по-високите митнически такси за китайския внос. Повишаване на митата с 25% вероятно ще принуди компанията да пренесе производството на iPhone от Китай в друга държава - но това едва ли ще бъде САЩ, тъй като ще възникнат проблеми в логистиката.

Повечето доставчици и изпълнители на Apple се намират в икономическата зона на град Шенжен в югоизточната част на Китай. Най-реалистичен вариант за компанията от Купертино е да премести производството на iPhone в Индия, където тази година ще започне сглобяването на някои продукти на Apple от Foxconn.