Италианската пощенска полиция днес съобщи в свой доклад, че през 2021 г. е имало 5434 атаки срещу критично важни национални ИТ системи, управлявани от специалния й департамент по киберсигурност, предаде агенция АНСА.

Полицията миналата година е отправила 110 524 предупреждения, свързани с кибератаки и е докладвала 187 души на прокуратурата.

Според пощенската полиция голяма част от усилията й миналата година са били съсредоточени върху борбата срещу онлайн продажбата на фалшиви здравни зелени сертификати.

Според нея 101 антиваксъри и хора, противопоставящи се на зелените пропуски, са получили призовки заради участие в подстрекаващи насилие онлайн групи или заради организиране на събития без разрешение.

Според полицията броят на кибератаките срещу частни компании се увеличава и въвеждането на дистанционна работа е една от причините за това.

Според доклада има увеличение и на броя на случаите на следене и публикуване на порнографски материали с цел отмъщение или изнудване. Увеличил се е и броят на случаите на сексуални посегателства срещу малолетни и използването на интернет от насилници за осъществяване на контакт с малолетни.