Една от новостите в серията iPhone 12 е новото стъкло, което покрива дисплеите на устройствата. Компанията го нарича Ceramic Shield и твърди, че то е много по-здраво от използваните досега и има четири пъти по-висока издръжливост при изпускане, предава Mobile Bulgaria.

Както подсказва името му, в него се ползва керамика, но как е постигнато това при запазване на прозрачността му?

Новият материал е разработен от Corning, която познаваме със стъклата Gorilla Glass, а от описанието в сайта на Apple става ясно, че в стъклото са въведени нано керамични кристали, които са по-твърди от повечето метали. Чрез контролиране типа на кристалите и степента на кристалност е създадена специална формула, с която се постига здравината на керамиката и прозрачността на стъклото. Според компанията това покритие се ползва за първи път в смартфон и то е по-здраво от всички останали.

За издръжливостта при изпускане помага и новият дизайн на телефоните, при който предпазното стъкло е наравно с металната странична рамка. Така то се предпазва допълнително при падане. Apple посочва, че за подобряване устойчивостта на надраскване се ползва и двоен йоннообменен процес. Всичко звучи много добре, но съвсем скоро ще разберем как телефоните се представят в реалния живот, защото стъклото все пак е стъкло.