Китай премина за първи път границата от 1 милиард интернет потребители, тъй като използването на смартфони продължава да се развива бързо с цифровизацията на услуги и разцвета на инфраструктурата. Това се посочва в проучване на Китайския информационен център за интернет (CNNIC), цитирано от Франс прес.

Голям брой задачи вече могат да бъдат свършени дистанционно от китайските потребители - плащане на сметки за газ и електрическа енергия, доставка на храна и лекарства, онлайн пазаруване, медицински консултации.

Китай е прибавил още 21,75 милиона интернет потребители за шест месеца, което е два пъти повече от населението на Белгия, се посочва в доклада на информационния център.

В страната има 1,011 милиарда души, свързани със световната мрежа, според юнските данни.

Китайският информационен център за интернет обяснява това увеличение с подобрената инфраструктура (ретранслационни антени, мрежи), появата на нови онлайн услуги (обществени услуги, образование), както и по-добрата логистика в малките градове и селските региони, която позволява да се развива онлайн търговията.

Равнището на интернет покритие в цялата страна е 71,6 процента, а в селските райони - 59,2 процента.

Китайските власти следят внимателно интернет трафика в страната за всякаква информация, чието съдържание се смята за чувствително като призиви за сваляне на правителството, твърде откровени критики към националната политика или порнография. Пекин налага на сайтовете и социалните мрежи да прилагат и собствена цензура.

Контролът се засили през последните месеци под ръководството на президента Си Цзинпин, който пропагандира за все по-голямото укрепване на социалистическата идеология и морала в обществото.

Редица чуждестранни сайтове като Фейсбук (Facebook), Гугъл (Google), Инстаграм (Instagram), Уотсап (Whatsapp), Джимейл (Gmail), ЮТюб (YouTube) и много други медии са блокирани в Китай, припомня АФП.