Най-големите китайски производители на смартфони ще се съюзят, за да създадат своя платформа за приложения, в която международните разработчици ще могат да добавят своите приложения за разпространение. Според Reuters това са Xiaomi, Huawei, Oppo и Vivo, а според анализаторите този ход може да предизвика доминацията на Google Play Store, предава Mobile Bulgaria.

Четирите компании изчистват последните детайли около инициативата Global Developer Service Alliance (GDSA), която би трябвало да стартира през март, но засега не е ясно дали плановете няма се променят заради епидемията от новия коронавирус. Според прототипна версия на сайта на платформата в началото тя ще покрие 9 региона включително Индия, Индонезия, Малайзия и Русия.

Справка с актуалния сайт на алианса показва, че GDSA е започнала работа през втората половина на миналата година, когато разработчиците са получили възможност да публикуват приложения и игри. Като основатели обаче са посочени само имената на Oppo, Vivo и Xiaomi и вероятно Huawei се е присъединила към тях на по-късен етап.

Според Никол Пенг от Canalys чрез създаване на този алианс всяка компания в него ще опита да използва предимствата на останалите в различните региони - Xiaomi в Индия, Oppo и Vivo в Югоизточна Азия и Huawei в Европа. Освен това участниците, които миналата година са доставили 40.1% от всички смартфони, ще получат известно предимство при преговорите с Google.

И докато Oppo, Vivo и Xiaomi имат достъп до услугите и приложенията на Google на международните пазари Huawei загуби възможността да ги използва заради санкциите срещу нея от администрацията на Доналд Тръмп. Като следствие от това компанията беше принудена да пусне серията Mate 30 без софтуера на Google.