В интервю за Financial Times китайският пратеник в ЕС Джан Мин предупреди, че официалните мерки, които имат аз цел да попречат на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи може да доведат до сериозни последици за глобалната съвместна дейност на научно и икономическо ниво, предава Mobile Bulgaria.

Пратеникът заявява, че опасенията за сигурността са част от изфабрикувана кампания срещу компанията и според него реалните мотиви са съвсем други. Джан разкритикува и клеветите и дискриминацията срещу Huawei и други китайски компании.

Коментарът идва на фона на безпрецедентна кампания срещу производителят на телекомуникационно оборудване, която изглежда е оркестрирана от САЩ.

Атаката става в момент, в който големите мобилни оператори се готвят да инвестират огромни суми за изграждане на 5G мрежи и гледат към продуктите на Huawei.

Китайската компания отрича всички обвинения в шпионаж и продължава да твърди, че нейното оборудване не представлява риск за сигурността. Засега доказателствата подкрепят твърденията на китайците.

Преди дни Vodafone Group обяви, че засега спира инсталирането на продукти на Huawei в основите мрежи на европейските си подразделения, но изпълнителния директор на компанията предупреди, че забрана на китайското оборудване ще забави значително навлизането на 5G в Европа и ще увеличи свързаните разходи.