Основната грешка, за която съжалява съоснователят на Microsoft - Бил Гейтс, е по отношение на мобилната операционна система на компанията. Той споделя това в интервю пред Village Global, като разкрива, че става дума за пропуснатата възможност за създаване на продукт, който да задава стандартите в тази област. Именно такъв продукт е Andorid, който се превърна в основната платформа извън екосистемата на Apple, предава Mobile Bulgaria.

Гейтс не откроява конкретна грешна стъпка, която е довела до пропуснатата възможност, но споделя вярването си, че на онзи етап е било "естествено за Microsoft" да постигне доминираща позиция на мобилния пазар.

Това така и не се случи и проектът Windows Mobile, а след това и Windows Phone се провалиха за сметка на Android, която през 2005 беше купена от Google за 50 милиона долара и се превърна в основната платформа на пазара.

Бившият директор на Google - Ерик Шмид, призна преди време, че първоначалният фокус за компанията е бил насочен към изпреварване на Windows Mobile. Според преобладаващите мнения, изпускането на възможността при мобилните платформи е стнало по времето на Стив Балмър.

Тогава той подценил интереса на потребителите към продукти като iPhone, а и потенциала на възможността за управление на смартфоните изцяло чрез сензорен екран.