Главният изпълнителен директор на "Тесла" Илън Мъск заяви днес, че бордът на директорите на "Туитър" ще остане без работа, ако неговата оферта за поглъщане на голямата социална интернет мрежа бъде успешна.

"Заплатата на борда ще бъде нула долара, ако офертата ми успее, така че това са спестени около 3 милиона долара на година", посочи Мъск в отговор на туит, в който се твърди, че интересите на борда на директорите не са в съответствие с интересите на акционерите на компанията.

Преди дни Мъск направи предложение да закупи "Туитър" за обща стойност от 43 милиарда долара, или по 54,20 долара на акция, и да я направи частна компания.

Малко след това бордът на директорите на компанията прие така наречения план "Отровно хапче", за да предотврати нейното изкупуване. "Отровното хапче" е тактика, използвана за предотвратяване на враждебни поглъщания и придобивания. В повечето случаи "отровните хапчета", когато бъдат задействани, разреждат стойността на всяка акция, за да затруднят оферентът да поеме контрола върху дадена компания при нейното придобиване.

В петък късно вечерта Twitter.Inc обяви, че нейният борд на директорите е приел "план за правата на акционерите с ограничен срок", след като Илон Мъск предложи да придобие компанията и да я направи частна.

Според изявление, публикувано от "Туитър", ако акционер избере да придобие дял от компанията за над 15%, други акционери ще могат "да закупуват, по текущата цена на упражняване, допълнителни обикновени акции с текуща пазарна стойност от два пъти цената на упражняване на правото". На практика, чрез подобно решение другите акционери ще могат да купуват допълнителни акции с отстъпка.

Тактиката, известна още като "отровното хапче", е обичайна практика в опитите за предотвратяване на враждебни поглъщания на компании. Планът за правата изтича на 14 април 2023 г.

Не е ясно кой ще бъде назначен в борда на компанията, ако Мъск успее да я придобие.

В момента "Туитър" харчи около 2,9 милиона долара годишно под формата на пари в брой и акции за членовете на борда. Изпълнителните директори не получават допълнителни компенсации, така че тази сума не включва плащанията към Параг Агравал и неговия предшественик Джак Дорси.