"Мета" (Meta), компанията собственик на "Фейсбук" (Facebook), е постигнала споразумение да плати 725 милиона долара, за да уреди колективен съдебен иск, в който се твърди, че социалната медия е предоставила на трети страни достъп до данните на свои потребители без тяхното съгласие, предаде Си Ен Би Си.

Това е най-голямото обезщетение, което е постигано при колективен съдебен иск за нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни, както и най-голямата сума, която компанията, управляваща "Фейсбук", е плащала в рамките на подобно дело, според правната кантора, представляваща ищците, става ясно от съдебни документи.

Колективният съдебен иск е заведен през 2018 г., след като "Фейсбук" разкри, че личните данни на 87 милиона потребители на социалната мрежа са били неправомерно "споделени" с бившата консултантска фирма "Кеймбридж аналитика". Тази компания беше свързана с предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., когато той беше избран за президент на САЩ.

Ищците твърдят, че "Фейсбук" е предоставила на "множество трети страни достъп до съдържанието и информацията" в техните профили в социалната мрежа. Това е станало без съгласието на потребителите, а компанията собственик на "Фейсбук" не е контролирала адекватно достъпа на трети страни до тази информация и начина, по който тя е използвана, според правната фирма, която представлява вносителите на колективния съдебен иск.

За да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде одобрено от съда в щата Калифорния, който разглежда иска, отбелязва Си Ен Би Си.

Консултантската компания "Кеймбридж аналитика", базирана в Лондон, беше закрита през 2018 г. след избухването на скандала. Тя беше обвинена, че данните на потребители, предоставени й от "Фейсбук", са били използвани без тяхно съгласие за целите на предизборни кампании, за които е била наемана.