След като Microsoft прекрати проекта Windows Phone, за потребителите на устройства с тази платформа останаха два варианта - да преминат към iPhone или да изберат Android. Но изглежда компанията не е загърбила перспективата на Windows на мобилния пазар, предава technews.bg.

За няколко години съществуване Windows Phone не можа да постигне желаната популярност и в крайна сметка Microsoft просто се отказа от своята мобилна операционна система. Същевременно обаче компанията разработва нов смартфон, за което свидетелстват някои патенти и изтекли в медиите информации.

В една от последните версии на десктоп платформата, Windows 10 Build 17650, фигурират драйвери за включване на Bluetooth гарнитури и се споменават телефонни позвънявания. Може да се предположи, разбира се, че тези функционалности са предназначени за таблети и ноутбуци със сим карта, но това е малко вероятно.

Предполага се, че Microsoft подготвя постепенно Windows 10 за смартфоните. Нещо повече, циркулират информации, че на пазара ще се появи Surface Phone с разширени възможности - в частност, смартфонът ще може да се свързва към монитор през док станция.

Устройството ще има минимум 4GB оперативна памет и процесор от Qualcomm. Но засега това са само слухове, които не са потвърдени официално от Microsoft. Известно е обаче, че Microsoft работи тясно с Qualcomm по развитието на Snapdragon-базирани лаптопи с Windows 10.