Изследване на психиатри от Кингс Колидж показва, че почти една четвърт от младите хора са толкова зависими от своите телефони, че това може да се разглежда като зависимост. В проучването се посочва, че подобно пристрастяващо поведение означава, че хората започват да се паникьосват и разстройват ако им бъде отказан постоянен достъп до телефон. В допълнение се оказва, че младите хора не могат да контролират времето, което прекарват с мобилните си устройства, предава Mobile Bulgaria.

Проучването, което е анализирало 41 изследвания с участие на 42 000 млади хора, предупреждава, че подобни пристрастявания може да имат сериозни последствия за психическото здраве. В публикацията в BMC Psychiatry се посочва, че 23% от участниците са показали поведение, което съответства на пристрастяване - тревожност, ако не могат да ползват телефоните и невъзможност за контролиране на прекараното време с тях, което пречи на всички останали дейности.

Учените са намерили връзка между това поведение с други проблеми като стрес, депресивни настроения, липса на сън и понижени резултати в училище. Смартфоните ще са тук и занапред и затова е важно да се разбере разпространението на проблемните начини за употреба, изтъква Никола Калк, който е един от авторите на доклада.

"Не знаем дали самите смартфони са пристрастяващи или приложенията, които хората използват", допълва той. Според Калк има нужда от обществена осведоменост около употребата на смартфони от деца и млади хора, а родителите трябва да са наясно колко време децата им прекарват с устройствата.