Motorola планира да въведе услуга за текстови съобщения чрез сателити през следващите три месеца. За целта ще се използва новата услуга Bullitt Satellite Connect, която работи в партньорство със Skylo и Inmarsat.

От доста време Bullitt си сътрудничи с различни производители на смартфони по отношение на защитени модели, но сега сътрудничеството ще премине на ново ниво. Motorola Defy, както и смартфонът Apple iPhone 14, ще има възможност да използва сателитни услуги при липса на мобилна връзка или Wi-Fi. Още през ноември миналата година беше съобщено, че Bullitt и MediaTek работят заедно по технология за сателитна свързаност.

Сега вече не само потребителите на iPhone ще могат да се възползват от тази функционалност, но и моделите с Android, според това, което беше разкрито на CES 2023 в Лас Вегас. Услугата Bullitt Satellite Connect в смартфоните Motorola (по-специално в Motorola Defy) изисква инсталирането на специално приложение. Потребителите ще трябва да инсталират софтуера Bullitt Satellite Messenger за изпращане на съобщения. Първоначално ще се поддържат само съобщения със службите за спешна помощ и текстови съобщения до други потребители, но с развитието на услугата ще има и възможност за изпращане на изображения, аудио и видео поддръжка.

Според Bullitt безплатните приложения за Android и iOS ще позволят получаването и изпращането на съобщения чрез Bullitt Satellite Messenger чрез нормални интернет канали или сателити. Тези, които нямат такива приложения, ще могат да получават SMS съобщения, но няма да могат да изпращат отговори. Освен това тези, които не разполагат със сателитен телефон, ще могат да използват приложението само чрез Wi-Fi или мобилни мрежи.

Според Android Authority телефонът Motorola Defy и услугата Bullitt Satellite Messenger ще бъдат пуснати едновременно през първото тримесечие на 2023 година. Според Bullitt достъпът до спешни повиквания ще бъде безплатен за 12 месеца, след което ще бъде заплатена символична такса, но тези, които искат да общуват с приятелите и семейството си чрез сателит, ще трябва да се абонират за един от плановете. 30 съобщения на месец ще струват 4,99 щ. долара, 125 съобщения 9,99 щ. долара, а 400 съобщения 29,99 щ. долара. На разположение ще бъде и годишен план за 60 щ. долара за 400 съобщения.

Според говорител на Bullitt услугата ще бъде налична в Европа и Северна Америка през първото тримесечие на 2023 г., а през първата половина на годината - в Африка, Австралия, Нова Зеландия и Латинска Америка. Другите региони ще бъдат свързани през втората половина на годината.