През септември експерти, занимаващи се със сигурността, са открили в магазина Play Store общо 172 инфектирани приложения, които са с над 335 милиона изтегляния. Данните, които са систематизирани от експерта на ESET Лукас Стефанко, показват, че при малко над 300 милиона от изтеглянията се касае за случаи на инфекции от типа "Adware", които показват нежелана реклама, предава Mobile Bulgaria.

Сред другите често срещани случаи са такива на спам, скрити реклами, платен абонамент чрез SMS и др. Общият брой на инсталирания е отчетен към момента, в който експертите са открили наличието на зловреден код, като най-вероятно през изминалия месец този брой се е покачил драстично. Добрата новина е, че най-опасните случаи са отстранени своевременно от Google.

Стефанко проследява наличието на зловредна дейност в Play Store ежемесечно, като разчита на информация от собствени проучвания, публикации в блогове, Twitter и анализи от членове на общността на киберсигурността. Данните за юли показват наличието на 205 инфектирани приложения, които са инсталирани над 32 милиона пъти.