Nokia 9 PureView най-вероятно ще е единственият модел, който някога е използвал иновативната многосензорна технология на Light, след като компанията, стояща зад създаването на неговата камера, обяви изтеглянето си от бизнеса с телефони.

Фотографската компания, която представи на пазара интересното решение, обединяващо три монохромни и дра цветни сензора, така и не намери по-мащабен пазар за своите продукти и не лансира иновацията си в повече модели.

Light имаше разработка дори на камера с цели 16 различни сензора, която да се конкурира с DSLR фотоапаратите, но сериозната конкуренция в мобилната индустрия и финансовите проблеми не позволяват на компанията да реализира амбициозните си планове и да достигне до успеха, който се очакваше. В резултат на това Light обяви, че повече няма да разработват технологии за смартфони.

Една от причините за отпадането на Light е и това, че въпреки новаторството, технологиите им не се възприеха добре от смартфон пазара. Тя така и не намери място в други телефони, освен в Nokia 9, въпреки сключени договори с Xiaomi и Sony.