Периодично се откриват бъгове в iOS, които могат да доведат до блокиране на iPhone или iPad чрез получаването на определени текстови съобщения. Тази седмица се появи информация за нов низ от символи, които имат такъв ефект върху продуктите на Apple и поне за момента този бъг не е отстранен, предава Mobile Bulgaria.

Става дума за съобщение, което съдържа няколко символа на езика синдхи и емоджи с италианския флаг, но според някои последното не е необходимо, а получаването му кара устройството да забие.

След това на потребителите не остава нищо друго освен да рестартират принудително устройството или да изчакат известно време iOS да възстанови работата на засегнатите компоненти. Според информацията става дума за бъг, който засяга начина, по който iOS обработва нотификациите в приложенията, така че можете да се предпазите от него като ги забраните. EverythingApplePro посочва, че блокирането на устройствата става и чрез показване на символите в социални мрежи.

Тестовете на The Verge са показали, че проблема засяга актуалната версия на iOS с номер 13.4.1, но според сайта 9to5mac Apple явно е наясно с този бъг, защото той отсъства от бета версия на iOS 13.4.5, която още не налична за всички устройства.

Според информацията проблемът с тези символи засяга Messages, Mail и други приложения в iPhone, iPad, Mac и Apple Watch. В началото на 2018 се разбра за друг подобен бъг в iOS, който включваше символи от езика телугу.