Допълнителни радиочестотни ленти за развитие на мобилните мрежи от пето поколение (5G) бяха определени по време на Световната конференция по радиосъобщения в Шарм Ел-Шейх, Египет, предава technews.bg.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков участва във финалните сесии и подписването на заключителните документи от името на България. Форумът е организиран от Международния съюз по далекосъобщения (ITU) и определя насоките на развитие на радиосъобщенията и управлението на радиоспектъра в световен мащаб.

В сравнение с предишни заседания, Конференцията определи почти девет пъти по-голям честотен спектър за 5G. Новите ленти гарантират изграждането на мрежи за по-бърз пренос на огромно количество данни, надеждно свързване на голям брой устройства и обработка на значителни обеми данни с минимално закъснение.

Технологията ще поддържа приложения за интелигентни домове и сгради, умни градове, 3D видео, работа в облачни технологии, отдалечени медицински услуги, виртуална реалност и комуникация между машини за автоматизация на индустрията.

"Един от най-важните аспекти е осигуряване на киберсигурността на 5G мрежите. В това направление се готви пакет от правила за Европейския съюз, които ще определят конкретните дейности на национално ниво", заяви Росен Желязков и подчерта, че на следващо място е осигуряването на радиочестотен спектър.

Министърът допълни, че България е една от 8-те държави в Европа, където ще се разположи суперкомпютър, който ще се изгради по проект на ЕС. С използване на ресурсите му ще се подпомагат бизнеса, научните изследвания и обучението.