"Създавам свой акаунт в "Туитър"". Преди петнайсет години това гласи първият туит, който изпраща съоснователят на мрежата за микроблогове Джак Дорси, пише Франс прес.

С това кратко съобщение, изпратено на 21 март 2006 година, е даден стартът на платформата, която сега има над 190 милиона потребители дневно и е ценена от политически и икономически лидери, както и сред журналисти.

За 15 години Туитър стана ключов играч в света на социалните медии, макар около дейността й да не липсва полемика. Най-новият случай е от януари, когато мрежата изненадващо изтри акаунта с 88 милиона последователи на Доналд Тръмп - основното средство за комуникация на бившия американски президент - заради многократни призиви към насилие, след като негови привърженици щурмуваха Капитолия.

В началото на март шефът на платформата обяви, че продава първия туит чрез линк в сайт "Valuables", на който желаещите могат да подават оферти. Купуването на туит означава придобиване на дигитален сертификат за туита, който е уникален, защото е подписан и удостоверен от създателя му подобно на автограф, се обяснява на сайта. Днес за това съобщение бяха предложени около 2,5 милиона долара.