Председателят на Федералната комисия по комуникациите в САЩ (FCC) Джесика Розенворсел използва основната си реч на MWC 2022 във вторник, за да разкрие, че следващият търг на САЩ за спектър в средночестотната лента ще се проведе през юли 2022 година.

Тя подчерта необходимостта от започване на планиране за 6G сега и разработване на по-иновативни политики за управление на спектъра.

"Развълнувана съм да съобщя, че САЩ ще проведат още един търг на спектър в средната лента. През юли тази година ще стартираме търга за честотната лента 2,5 GHz. Това е най-големият непрекъснат спектър в средните честотни ленти под 3 GHz, с който разполагаме. Ефирните вълни, налични от този търг, ще спомогнат за разширяване на 5G услугите извън най-населените градове" - заяви Розенворсел.

Тя обясни също, че FCC ще се насочи към работа с федералните си партньори, "за да намери начини за комерсиализиране на спектъра и да предостави на търг вълни в диапазона от 3,1GHz до 3,45GHz".

Розенворсел отбеляза, че едно от първите ѝ действия като председател на FCC е било да насочи САЩ към спектъра в средния диапазон за 5G. "Този спектър е от ключово значение за изпълнение на обещанието за 5G услуги и за гарантиране, че те ще достигнат до възможно най-много хора" - допълва още тя.

Междувременно Розенворсел вече гледа напред към развитието на технологията 6G. "Едва в началото сме. Но ако сме научили нещо от опита си при внедряването на 5G, то е, че безжичните услуги са от значение за икономическата и националната сигурност."

Наличието на радиочестотен спектър е очевидна грижа и Розенворсел гледа напред към идентифицирането на въздушни вълни в диапазона от 7GHz до 15GHz, като същевременно проучва и използването на свръхвисоки честоти.

Освен това тя изказа предположение, че политиките за управление се нуждаят от фундаментална промяна. "В миналото дискусиите ни за ефективността на спектъра се фокусираха почти изключително върху предавателите. Но безжичната комуникация е като двупосочна улица. Тя съществува само когато предавателите са свързани с приемниците. Занапред създателите на политики в сектора трябва да се съсредоточат както върху предаването, така и върху приемането... Вярвам, че е време да направим следващата стъпка в иновативното управление на радиочестотния спектър."