Всички, които се интересуваме от нови технологии и джаджи знаем, че от средата на 2019 година Huawei стана жертва на политическо решение, целящо да забави възхода на най-голямата китайска технологична компания.

Подписът на Доналд Тръмп забрани на Google да извършва съвместен бизнес с Huawei. Този ход стана на фона на продължаващото от няколко години напрежение между двете най-големи световни икономики. И точно когато Huawei бе на път да се превърне в най-големия производител на смартфони в света, бе подписан указът, който с не пазарни методи трябваше да попречи на компанията по пътя й към върха.

Huawei обаче имаше отговор - своя операционна система, и собствен магазин за приложения. В основата бе свободна версия на Android, а това улесни значително разработчиците на приложения и потребителите.

Днес Huawei са постигнали напълно целта си, ставайки 100% независими от магазина за приложение Google Play.

В AppGallery вече може да се открие почти всичко. Дори много от услугите на Google са достъпни по най-лесния и интуитивен за потребителите начин. Как става това и победили ли Huawei забраните на американците?

Всичко е на клик разстояние в AppGallery

Краткият отговор на въпроса по-горе е - да, а причината AppGallery. 99% от приложенията за Android са достъпни и в магазина Huawei.

Социалните мрежи, като Facebook, Instagram, TikTok, Twitter и всички останали се теглят по същият начин, по който и в Google Play. Същото важи за чат приложенията Messanger, Telegram, Viber, Skype.

Няма нужда да казваме, че ситуацията с игрите, а и при всички останали апликации, е същата.

AppGallery има изключително богато съдържание

Снимка: Huawei

За да улесни родните потребители, AppGallery предлага на началната си страница и голяма колекция от български приложения.

Тук са всички големи бългapcĸи бaнĸи със своите апликации DЅК Ѕmаrt, RаіМоbіlе, UВВ Моbіlе, m-Роѕtbаnk, Му Fіbаnk и т.н. Дигитaлните пopтфeйли ĸaтo Рhуrе, А1 Wаllеt и Рау bу Vіvасоm също са тук.

Πpилoжeниятa за онлайн поръки и доставки на еМАG, Dоmіnо'ѕ Ріzzа, Таkеаwау, Нарру, Grаbо, Lіdl Рluѕ, Аlіехрrеѕѕ, Оbuvkі.bg, ZАRА и дp. cъщo са само на един клик разстояние.

EON TV, Trivago и удобният SMS Паркинг също са тук.

Практичността на Petal Search

AppGallery идва с интегрирана търсачка Petal Search. Енджинът помага да откриете и ползвате част от приложенията на Google.

Така, само с няколко клика, може да свалите навигацията на Google или да ползвате Google Meet.

На практика Petal Search сканира най-престижните независими магазини за Android приложения, от които вие теглите. Енджинът ви позволява да имате достъп до почти всичко, създавано някога за Android. При това файловете са предварително сканирани и с потвърдена достоверност. Така рискът за потребителите е напълно минимизиран.

Сигурност и ъпдейти

Като заговорихме за сигурност, то всички приложения в AppGallery преминават през строг процес на анализ. Huawei използва специален скенер за вируси, който не допуска в магазина да има опасни приложения.

Наред с това, когато инсталирате дадена апликация се задейства втори скенер, който влиза в режим на наблюдение и тества записваното приложение за вируси и грешки.

Резултатът е, че AppGallery е може би най-сигурният магазин за приложения.

Тегенето на апликации става за няколко секунди

Снимка: Huawei

Проверките на Huawei се активират и при тегленето на приложения от други магазини, посредством Petal Search. Фактът, че Petal Search работи само с най-добрите независими магазини, имащи собствени системи за проверка допълнително подсилва сигурността на потребителите.

Нuawei могат да се похвалят и със системата си за ъпдейти. Всички актуализации за приложенията в AppGallery се инсталират автоматично, когато са достъпни. Petal Search също дава възможността да актуализирате приложенията, изтеглени от трети страни.

Плавно преминаване с Phone Clone

За да улеснят допълнително потребителите, които току що са си купили нов смартфон на Huawei, компанията е въвела много хитър инструмент.

Прехвърлянето на съдържание от стария на новия телефон никога не е било толкова лесно

Снимка: Huawei

Чрез Phone Clone може да копирате цялото съдържание от стария си телефон на новия. Снимки, телефонни номера и приложения - цялата информация, дори тя да е няколко десетки гигабайта, се прехвърля бързо и лесно.

Голямото събитие

На 21 октомври Huawei готви специално събитие във Виена. На него ще видим нови устройства и очакваният от мнозина нов телефон на Huawei. Той ще е от серията nova и обещава да предложи флагмански характеристики.

Знае се, че телефонът ще е с новата версия на AppGallery, чрез която потребителите могат да имат огромен избор от приложения за сваляне. Магазинът за апликации на Huawei предлага най-високите нива на сигурност, а тегленето става само с няколко клика.

Дори част от услугите на Google, като навигацията Google maps, вече са достъпни за потребителите.

Две години след налагането на ограниченията, Huawei излиза като победител, защото AppGallery изравнява сили с Google Play.