Британският принц Хари каза, че преди 6 януари, когато избухнаха сблъсъците в Капитолия, е предупредил главния изпълнителен директор на "Туитър", че социалната медия се използва за създаването на политически размирици в американската столица, предаде Асошиейтед прес.

Хари заяви това днес, по време на участието си в онлайн панел за дезинформацията в Калифорния. Той каза, че ден преди сблъсъците е споделил опасенията си в имейл до главния изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси.

"Джак и аз си разменихме имейли преди 6 януари и аз го предупредих, че платформата допуска организирането на държавен преврат", заяви Хари по време на технологичния форум "РЕ_УАЙЪРД". "Този имейл бе изпратен ден преди въпросните събития и оттогава не съм го чувал", допълни той.

"Туитър" отказа да коментира думите на Хари.

Социалните медии бяха упреквани, че не правят достатъчно да предотвратят разпространението на дезинформация и на подстрекателско съдържание. Щурмуването на Капитолия от поддръжници на Доналд Тръмп често се посочва като пример за последиците от това, че социалните медии позволяват патологичната омраза в тях да се разраства. Технологичните гиганти като цяло са обвинявани, че поставят увеличението на печалбите си пред обществената сигурност.

Хари обвини други социални медии като "Фейсбук" в подвеждане на "милиарди хора" с дезинформация за Covid-19 и климатичните промени. Той взе под прицел и "Ютюб", като каза, че там има много видеа, съдържащи дезинформация за коронавируса, които не са били премахнати, въпреки че те са в нарушение на политиката на самия сайт.

"И още по-лошо, те стигат до потребители посредством инструмент за препоръчване на видеа, който е част от алгоритъма на самия "Ютюб", и противоречат на всичко, което потребителят всъщност търси", каза Хари. "Този факт е наистина показва, че това може да се спре, но и че те не са искали да го спрат, защото се отразява на крайния им резултат", заяви британският принц.

На форума Хари бе посочен като съосновател на фондация "Арчиуел", която създадоха през 2020 г. със съпругата му. По-рано тази година той се присъедини към американския мозъчен тръст Институт "Аспен" като комисар, който разглежда дезинформацията в медиите.

В началото на 2020 г. Хари и съпругата му Меган, която е херцогиня на Съсекс, съобщиха, че се отказват от кралските си задължения и заминават да живеят в Северна Америка, като посочиха причините за това в "прояви на непоносимо натрапничество" и "форми на расистко отношение" на британските медии.