Тайванският производител на електроника Foxconn разследва предполагаема измама, свързана с продажба на смартфони iPhone с дефектни компоненти. Според Taiwan News, за три години измамниците са продали дефектни айфони за около 1,3 милиарда тайвански долара (43 милиона щатски долара), предава technews.bg.

Foxconn, един от основните производствени партньори на Apple, отговаря за сглобяването на редица продукти с американския бранд. По време на производствения процес някои от компонентите се отхвърлят поради несъответствие с критериите за качество. Това е обичайна практика за всички компании.

Съгласно нормалната оперативна процедура на Apple, дефектните компоненти за iPhone трябва да бъдат унищожени. В случая обаче някои мениджъри на Foxconn са били замесени в измамна схема с тези компоненти, в която участвал и тайвански бизнесмен.

Оказва се, че вместо да бъдат унищожени, дефектните компоненти са използвани за сглобяване на iPhone устройства. След това подобни смартфони са продавани под прикритието на истински легални продукти на Apple.

Въпреки че тази схема е функционирала от няколко години, Apple разбира за нея едва в началото на юни 2019 г. Бившият шеф на Foxconn Тери Гоу коментира, че за голяма компания, с огромен персонал, като управляваната доскоро от него, може да се случи нещо нередно с един или двама служители.