Бюджетните смартфони с Android се продават с "фабричен" злонамерен софтуер. Според екипа за сигурност на Google, мащабът на проблема може да бъде наистина огромен - милиони устройства са пуснати на пазара с инсталирани предварително вируси.

Зловредният софтуер, записан в паметта на мобилните устройства в етапа на тяхното производство, може да представлява по-сериозен риск за глобалната информационна сигурност, отколкото всички вируси в Google Play взети заедно, заявяват от Google.

"Потребителите са свикнали да имат доверие на новите си телефони, смятайки ги за напълно безопасни. Но нашето изследване показва, че подобна гледна точка е дълбоко погрешна. Новите устройства могат да се продават с вече инсталирани вируси, които събират и предават вашите лични данни на киберпрестъпници", казват експертите.

Възможно е наглед безвредни приложения или такива наподобяващи истински такива да поискат да ползват вашите данни, след което ще ги събират и продават на трети лица. Друг разпространен вариант е приложението да покаже реклама или прозорец за кликане, който да съдържа същинския вирус.