Руският интернет регулатор Роскомнадзор постанови блокирането на Фейсбук в цяла Русия и обвини социалната мрежа в дискриминация на руски медии, предадоха световните агенции. Малко по-късно Роскомнадзор ограничи и достъпа до Twitter, предаде Ройтерс.

"На 4 март 2022 г. беше взето решение за блокиране на достъпа до мрежата на Facebook (собственост на Meta Platforms, Inc.) на територията на Руската федерация", се казва в съобщение на Роскомнадзор.

Според Министерство на съобщенията на Русия от октомври 2020 г. досега са регистрирани 26 случая на дискриминация на руски медии и информационни ресурси от Facebook.

"През последните дни социалната мрежа ограничи достъпа до акаунтите на телевизионния канал "Звезда", агенция РИА Новости, "Спутник", "Русия днес", информационните ресурси Lenta.ru и Gazeta.ru", съобщиха от министерството.

Министерството посочва, че подобни ограничения са забранени от федералния закон "За мерките за въздействие върху лица, участващи в нарушения на основните права и свободи на човека, правата и свободите на гражданите на Руската федерация", приет, наред с други неща, "за предотвратяване на нарушения на основните принципи за свободно разпространение на информация и безпрепятствен достъп на руски потребители до руски медии на чужди интернет платформи.

На 25 февруари Роскомнадзор съобщи за забавяне на трафика на Facebook в Русия поради цензура на руските медии в платформата. По-късно социалната мрежа реши да въведе забрана за реклама и монетизация на руските държавни медии в своята платформа.

Instagram също блокира акаунти на RT в 27 европейски държави, а Google - канали, свързани с RT и Sputnik в Европа.

На 1 март Роскомнадзор забави скоростта на Twitter поради публикуване на фалшификати за специална операция в Украйна. А днес ограничи достъпа му в страната.

"Социалната мрежа трябваше да спре участието си в "информационна конфронтация, разпространение на фалшификати и призиви към екстремизъм", се казва в съобщение на властите.

Този ход е сериозна ескалация в продължаващата конфронтация между големите технологични компании и Русия.

Днес Съветът на федерацията одобри закон за наказанието за фалшификати за въоръжените сили на Руската федерация. Максималното наказание по този член е 15 години затвор. Законът вече е подписан от президента Владимир Путин.