Най-големият руски интернет портал Яндекс заяви днес, че желае да спазва законите, но не и като разреши на властите достъп до личните данни на своите ползватели, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. По-рано друг руски медиен портал - РБК, съобщи, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е поискала от Яндекс криптографските ключове (кодове) към нейния имейл сървис (Yandex.Pochta) и хостинг сървис за файлове (Yandex.Disk).

Това би дало на ФСБ - главният наследник на съветското КГБ, лесен достъп до електронната кореспонденция на ползвателите. Яндекс все още не е изпълнил искането на ФСБ, направено преди няколко месеца, тъй като това би дало достъп до паролите на ползвателите в цялата система на Яндекс, отбелязва РБК.

Искането на ФСБ е направено въз основа на закон от 2016 г., който налага всички онлайн компании да държат личните данни на своите ползватели на сървъри в Русия и да бъдат готови да ги предоставят на властите при поискване, както и да изтриват резултатите от някои търсения в мрежата.

Частната компания Яндекс поддържа най-популярните в Русия интернет търсачка и електронна поща. Засега от компанията не са отрекли съобщението на РБК, като отбелязаха само, че е важно да се спазва баланса между националната сигурност и защита на личните данни. Неин говорител заяви, че е възможно законът да се спазва, без да се нарушава правото на защита на личните данни на ползвателите.

През последните години Русия прие поредица от закони, разширяващи контрола на властите над интернет. Един от тези закони дава на съответните органи, включително и на ФСБ, право да изискват от интернет компаниите лични данни на техните ползватели.

Руският орган за регулация в сферата на комуникациите съобщи в понеделник, че изисква от електронното приложение за запознанства "Тиндер" да предаде данните за неговите ползватели. Миналата година руските власти забраниха приложението за електронни съобщения "Телеграм", след като то отказа да предаде данните на своите ползватели, отбелязва АП.