Делото, заведено от "Епик геймс" (Epic Games) срещу "Епъл" (Apple), започва днес в калифорнийски съд и ще бъде следено отблизо от цялата технологична индустрия. Причината е, че авторът на играта Фортнайт (Fortnite), станала явление, се опитва да постави под въпрос функционирането на доминиращите платформи, които контролират огромната икономика на мобилните приложения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През лятото на миналата година "Епик геймс" хвърли камък в блатото, като предложи на своите играчи да купуват виртуалната валута на Фортнайт по-евтино, ако използват нейната система за плащане, а не системата на "Епъл", която удържа комисиона от 30 на сто върху трансакциите.

Марката със символ на "отхапана ябълка" незабавно изтегли играта от своя магазин за приложения App Store. Той не може да не бъде посетен от притежателите на айфони и айпади при сваляне на приложение, а привържениците на "кралската битка", които нямат мобилни телефони на Епъл, останаха без достъп.

"Епик гейм" внесе жалба срещу калифорнийската група с мотива, че тя злоупотребява с доминиращото си положение.

След месеци на опити за постигане на извънсъдебно споразумение чрез посредници, делото започва да се гледа днес от съдия Ивон Гонсалес Роджърс в продължение на три седмици в Оукланд, съседен град на Сан Франциско.

Двете компании се съгласиха процесът да бъде без съдебно жури. Тим Кук и Тим Стуийни, техните главни изпълнителни директори, ще дават показания лично.