В края на миналата седмица в САЩ е заведено ново дело срещу Apple от страна на потребители. Ищците твърдят, че компанията от Купертино умишлено мами своите клиенти за размерите на дисплеите на iPhone X, XS и XS Max, както и за броя на пикселите, които могат да бъдат изобразени от панелите на тези устройства.

В исковата молба, която ще бъде разгледана от съда в Северна Каролина, се твърди, че Apple лъжат за реалните размери на дисплеите на своите телефони, като включват в тях и елементи като прореза и ъглите, предава CNET, цитиран от Mobile Bulgaria.

Така например ищците са измерили, че реалният диагонал на дисплея на iPhone X е 5.6875 инча вместо рекламираните 5.8 инча. Друга част от иска касае анонсираната от страна на Apple резолюция, която би трябвало да е 2436 x 1125 пиксела. В исковата молба се твърди, че това не отговаря на действителността, защото продуктът не съдържа пиксели, които имат червен, зелен и син подпиксел. Дисплеите на iPhone X са с по два подпиксела, което според ищците води и до по-ниска от анонсираната разделителна способност.

Заведеното дело далеч не е единственото, което потребители в момента водят срещу Apple. След скандала с умишленото забавяне по софтуерен път на стари модели iPhone със захабени батерии бяха заведени цели 59 различни дела срещу компанията от Купертино. През юни пък хората на Тим Кук се сблъскаха с дело за Apple Watch и неговата чупливост.