Компанията е основен доставчик на Android устройства, но същевременно развива и алтернативна мобилна платформа, съобщава TizenForum, цитирана от technews.bg.

Операционната система Tizen придоби известна популярност на пазара за умни часовници, където се конкурира с Android Wear. Но плановете на Samsung предвиждат налагане на платформата и в битовата техника.

Корейската компания е разработила специална версия Tizen RT (Real-Time) за умни устройства и роботи, която стъпва на Tizen 4.0. Системата е подходяща за телевизори, мобилни устройства, битова техника от рода на умни термостати, теглилки и др.

Самата Tizen 4.0 беше представена на конференция за разработчици – Tizen Developer Conference 2017, но за нея практически няма никаква подробна информация, освен екранни снимки от интерфейса за смартфони.

Samsung възнамерява да пусне Tizen смартфони на глобалния пазар, според източници от форума на платформата. В момента Tizen телефони се продават основно в Индия и няколко други държави. Но скоро подобни устройства ще станат достъпни по целия свят.

Бизнесът на Samsung с Tizen смартфони в Индия може да се счита за успешен. През 2016 г. продажбите нараснаха с 30%, а тази година компанията очаква двукратен ръст.