Дни преди края на нейния мандат администрацията на Доналд Тръмп нанесе нов удар на Китай като наложи санкции на още от 9 най-големите й компании. В черния списък на Пентагона попадна и Xiaomi с твърдението, че това е компания на Китайската комунистическа партия. Сред другите нови добавки е и производителя на самолети Comac, предава Mobile Bulgaria.

Компаниите ще подлежат и на новата американска забрана за инвестиции, която ще принуди щатските инвеститори да се освободят от своите акции в намиращите се в черния списък фирми до 11 ноември. След новината цената на акциите на Xiaomi в САЩ падна с 14%, а в Хонконг поевтиняването беше с над 11%.

Списъкът на американското военно министерство е различен от този на търговското министерство, който забранява на щатски бизнеси да изнасят технологии към определени компании. В него вече са 35 от най-големите китайски компании, включително нефтения гигант CNOOC и производителя на чипове SMIC.

Много е вероятно Xiaomi да се сблъскат с проблемите, с които Huawei се бори от повече от година. Според анализаторите това ще доведе до съюз между китайските технологични компании и налагането на алтернативна операционна система.

Смята се, че разработваната от Huawei HarmonyOS ще се използва от Xiaomi и други марки. За разлика от Android и iOS тя ще е много по-прозрачна, тъй като ще е с отворен код.