На всеки сенатор в САЩ е бил предложен специален сателитен телефон, съобщава CBS News. Половината приели устройствата.

"Решението цели да осигури надеждно средство за комуникация по време на разрушително събитие", заявява Карън Гибсън, сержантът по оръжията в Сената на САЩ.

Тя допълни, че телефоните са средство за защита в случай на извънредна ситуация, която може да "прекъсне комуникациите" в Америка.

Консултант на Министерството на вътрешната сигурност заяви, че сателитните телефони са инструмент за реагиране и координиране на правителството в случай на "причинени от човека или природни бедствия", които да унищожат комуникацията.

Знае се, че електромагнитния импулс на ядрените бомби може да унищожи всяка незащитена електроника и масови средства за комуникация. Комуникационните сателити обаче са трудна мишена.

Подобен ефект може да има и мощна слънчева буря, но тя първо би разрушила именно сателитите в орбита.

Пожари, бури, земетресения и индустриални аварии също могат да доведат до срив в комуникационната инфраструктура, но само в засегнатата зона.

Специалистите изтъкват, че конкретни сенатори могат да станат жертва на устройства, заглушаващи мобилните връзки. В такъв сценарий сателитният телефон може да е ценно средства за защита.

През 2022 г. домът на председателя на долната камара на Конгреса на САЩ, Нанси Пелоси, стана обект на нападение. Този месец служители на конгресмена Гери Конъли станаха обект на атака, като възможната мишена е бил американския политик.