По време на посещение в Европа главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук поиска нови строги закони за защита на личните данни в САЩ, съобщава Би Би Си.

Позовавайки се на злоупотребата с "дълбоко лични" данни, Тим Кук заяви, че те са се превърнали във "високо ефективно военно оръжие, насочено срещу всички нас".

"Не трябва да говорим със сладникави думи. Става въпрос за шпиониране над хората", каза Кук.

По думите на шефът на Apple светът и САЩ трябва да вземат пример от Европейския съюз и неговите нови регламенти за защита на личните данни - GDRP. Изказването на Тим Кук бе направено в Брюксел на Международната конференция на комисарите за защита на личните данни и поверителността.

Шефът на Apple заяви, че личните данни на потребителите са се превърнали в бизнес за милиарди, който търгува с надеждите, страховете и мечтите на хората.

"Това е военно-промишлен комплекс за данни", заявява Кук.

Шефът на Apple разкри, че компанията му би подкрепила закон за поверителността на личните данни в САЩ.

Анализаторите обаче отчитат, че Apple не са толкова невинни в областта на търговията с лични данни и също имат участие в това, което някои експерти наричат "шпионски капитализъм". Така например новите iPhone разполагат с технология за лицево разпознаване, но данните от нея биха могли да станат достъпни за трети страни.