Мрежите от пето поколение са стъпка в развитието на технологиите. Те са насочени към индустриалния потребител, към това, което изисква високи скорости, бързо действие на мрежата и сериозен обмен на данни във времето, в което може да се ползва, заяви пред БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров.

Той допълни, че мобилните предприятия, които са получили честотния спектър в 3.6 GHz, вече работят активно в изграждането на мрежите. И в София, Пловдив и Бургас има развити мрежи.

"С това, което Комисията направи и приключи един процес по предоставяне на честотен спектър, се даде възможност мобилните предприятия във времето, в което имаха възможност да се подготвят, да се развият едни мрежи. Те са насочени основно към крайните потребители, към населението", посочи Димитров.

Той допълни, че към този момент няма категорични данни с мрежите от пето поколение да се причиняват здравословни проблеми.

"Технологията, която е следващо поколение в развитието на мобилните мрежи, е не по-малко изследвана от всички предходни такива технологии. Всички здравни организации, които имат за цел да информират населението, провеждат сериозни и целенасочени изследвания в тази посока. Освен това препоръката, това е и работата на моите колеги в Европа и КРС, е да се следи за стриктното спазване на нормите, които са допустими, за да се използват такива мрежи", обясни Димитров.

Мобилните комуникации се появиха 90-те години. В началото имахме възможност да ги използваме само за глас. На следващото поколение - 2G, можеше да обменяме SMS-и и информация с тях. В 3G мрежите, които и сега ползваме, имаме възможност за по-сериозна информация и ползване на интернет. В мрежите от четвърто поколение, които ще продължат да се използват и в следващите години, имаме нелоши скорости, поясни още Димитров.