След като в началото на тази година от Apple не успяха да сключат споразумение с потребителите на iPhone, които преди време се сблъскаха със забавянето в работата на своите мобилни телефони, бързо бе заведен колективен съдебен иск. В рамките на определения срок съдът се произнесе и Apple сега ще трябва да заплати на пострадалите обща сума от 310 до 500 милиона долара.

Случаят нашумя много, но за да ви припомним ще споделим, че става въпрос за умишленото забавяне на производителността в някои от апаратите на компанията. От Купертино се оправдават с това, че така щадят батериите, но това не мина като оправдание пред съда. Той постанови компанията да изплати по 25 долара на всички, като общата сума не трябва да надвишава половин милиард долара.

Сега притежателите на тези забавяни iPhone в САЩ могат да подадат молба с претенция да получат своята сума. Става дума за смартфоните iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus и iPhone SE, които са работили под управлението на операционната система iOS 10.2.1 или по-късна версия, но до 21 ноември 2017 година. Същото важи и за iPhone 7 и iPhone 7 Plus, работили с iOS 11.2 или по-нова версия на операционната система, но до 21 декември 2017 година.

По силата на американското законодателство, ако желаещите да получат своите 25 щ. долара се окажат твърде много - тоест, 500-те милиона щ. долара не стигнат, то тогава сумата ще бъде намалена.