След тридневно прекъсване заради историческите протести в Куба в неделя, вчера мобилният интернет в страната беше възстановен, но няма достъп до социалните мрежи и чат приложенията, предадоха кореспонденти на Франс прес.

Блокиран е достъпът до Уотсап, Фейсбук и Туитър.

"Вярно е, че няма мобилен интернет, но липсват също и лекарства", каза във вторник външният министър Бруно Родригес в отговор на зададен му въпрос. "Куба няма да се откаже от правото си да се защитава", допълни той.

Министърът обвини САЩ, че чрез хаштага #SOSCuba са предприели кампания в Туитър за подклаждане на обществени безредици на острова.

Вашингтон призова във вторник за бързо възстановяване на всички средства за комуникация. "Опитите да се заглуши, включително чрез технологични средства, гласа на кубинския народ няма никога да успее да задуши неговите легитимни стремежи към свобода и човешки права", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Вчера обстановката в Хавана беше спокойна, но присъствието на полиция и войници беше осезаемо засилено около сградата на парламента.

В този район в неделя се събраха хиляди кубинци, скандиращи "Свобода!", "Гладни сме" и "Долу диктатурата!". На мястото бяха изпратени множество полицейски камиони.

При протестите в неделя и понеделник загина един човек, а над сто души бяха задържани, но комунистическото правителство отрече да има "социална експлозия".