Apple и Samsung са изправен пред групов съдебен иск в Калифорния заради обявеното наскоро независимо изследване, което сочи, че RF радиацията от някои от смартфоните на компанията надвишава ограниченията, зададени от регулатора FCC в САЩ. В делото влизат и маркетинговите материали на двете компании, в които се твърди, че продуктите им отговарят на регулационните изисквания, предава Mobile Bulgaria.

Освен това част от делото е и липсата на предупреждение за потенциално негативното въздействие върху здравето на потребителя, което се свързва с излагането на по-високите нива на RF радиация. Сред участниците в делото са собственици на iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone X, Galaxy S8 и Galaxy Note8.

Всичко това идва след тестове на изданието The Chicago Tribune, които доказват, че някои от предходните модели на Apple и Samsung надвишават нормите заложени от FCC по отношение на RF излъчването. В някои случаи нормите за SAR (специфично ниво на абсорбиране) са надвишени петкратно, като максимумът заложен от FCC е 1.6 вата на килограм (1.6W/kg) осреднено за 1 грам тъкан.

За да бъдат одобрени за продажба смартфоните не трябва да надвишават горепосочените нива при държане до главата и на 1 инч от тялото. Задълбочените тестове на The Chicago Tribune включват 11 различни модела, от които четири модела iPhone (iPhone 7, 8, 8 Plus и X), три Galaxy (S8, S9 и J3), три устройства на Motorola (E5, E5 Play и G6 Play) и BLU Vivo 5 Mini. Смартфоните са тествани в лабораторията Moulton, която е акредитирана от FCC, като са поставяни на 2, 5, 10 или 15 милиметра от симулирана тъкан, която включва смес от захар, вода и сол.

Сред най-лошите резултати са тези на iPhone 7 с между два и четири пъти по-високи излъчвания спрямо лимита при разстояние от 2 милиметра. Трите модела на Samsung също надвишават нивата, като най-сериозно това е при Galaxy S8 с 8.22W/kg, което е пет пъти над настоящия стандарт. Само два от моделите са под лимита за илъчване при теста на разстояние от 2 мм - iPhone 8 Plus и BLU Vivo 5 Mini.

Излъчванията при iPhone 7s са били два пъти над нормата, при iPhone 8 три пъти над нея, а при Moto Е5 Play са отчетени четири пъти по-високи излъчвания. Останалите модели на Samsung са с два пъти по-високи нива на облъчване. При последвали тестове със задействан сензор за близост, който изключва екрана, моделите на Motorola падат под ограниченията при разстояние от 5 милиметра от тялото. Очаква се FCC да проведе собствени изследвания на част от споменатите модели през идните месеци.

От The Tribune споделят, че проведените от тях тестове представляват най-лошите възможни сценарии за облъчване, които не могат да бъдат приложени в стандартни условия. Според собственика на лабораторията, в която са проведени тестовете, обаче подобно облъчване може да се случи в определени ситуации. Към момента няма научни доказателства, които да показват, че подобни нива могат да са вредни, но облъчването се променя в зависимост от разстоянието на устройството до ухото.

Тестове обаче показват, че на разстояние от 2 мм са отчетени по-високи нива на облъчване спрямо тези при 5 и 10 милиметра. Учените отбелязват, че някои устройства преминават в режим на намалена мощност при приближаване до ухото, защото се ползват вградените сензори, но понякога те не се задействат. Междувременно и трите компании засега отричат устройствата им да не отговарят на регулаторните изисквания.

От Motorola са посочили, че резултатите зависят от задействането на сензорите за близост, което е отчетено от изданието при споменатите вече повторни тестове, които са вкарали резултатите от телефоните на компанията в нормата. От Apple обаче окачествяват резултатите като неточни поради това, че тестовият метод не отговаря на необходимите процедури за точен анализ на iPhone устройства. При повторните тестове с активиране на режима за намалена мощност iPhone 8 е отчел резултат под лимита при 5 мм, но при iPhone 7 излъчването отново е било над нормата.