Редовният ъпдейт на смартфоните е важен за тяхната по-добра сигурност и по-стабилна работа. Една от честите критики към Android е, че голям брой от устройствата не се обновяват редовно от производителите. Някои компании обаче се опитват да променят това, показва проучване на Counterpoint Research.

Оказва се, че Nokia полага най-голямо старание да поддържа телефоните си с възможно най-актуален софтуер. Проучването показва, че почти 96% от телефоните на Nokia, които са продадени от третото тримесечие на 2018 г. досега, вече разполагат с ъпдейт то Android Pie. На второ място е Samsung с 89%, а на трето - Xiaomi с 84%.

Анализаторите посочват, че повечето производители все още пропускат да вземат предвид, че средното време за притежаване на един смартфон се увеличава. В Китай, Европа и САЩ потребителите вече задържат телефоните си близо по 30 месеца преди да ги сменят с нов модел.

Това прави поддръжката на по-старите модели още по-важна, въпреки че повечето производители все още предлагат ъпдейти максимум 18 месеца от началото на продажбите на даден модел, а при някои компании е дори едва 6 месеца, казват от Counterpoint.

Важно е и редовните ъпдейти да се получават бързо не само от най-скъпите модели. Nokia отново е първенец и в това, защото полага усилия да обновява цялата си гама редовно, казват анализаторите.