Sony представи своя смартфон Xperia Pro-I, който официално е брандиран, като "допълнение към гамата от фотоапарати" на компанията. Причината се крие в специалната матрица на сензора, която е с големина от 1 инч.

Вижте как изглежда Xperia Pro-I >> >> >>

Матрицата на камерата в Xperia Pro-I е същата, която е използвана и при безогледалния фотоапарат Sony RX100 VII, който у нас има цена от около 2500 лева. Големият сензор е с отлична светлочувствителност и разширен динамичен обхват.

Мегапикселите обаче са 12, но от Sony се хвалят с много добър автофокус и 8-осева оптична стабилизация.

Sony Xperia Pro-I има още 12МР ултра-широкоъгълен, 12МР телефото и 0.3МР 3D iToF сензор.

Смартфонът може да прави 4K видео запис при 120 кадъра в секунда. Това се дължи не само на добрата камера, но и на мощният процесор Snapdragon 888 5G, който е с 8 ядра и е произведен по 5-нанометров процес.

Оптиката на камерите пък е дело на Zeiss. Обърнато е и голямо внимание на алгоритмите за премахване на шум, като направата на нощни снимки е изведена на върхово ниво. Софтуер се справя и с размазването на обекти.

Смартфонът има и 3.5mm аудио жак. Останалите характеристики включват батерия с капацитет от 4500 mAh и 6,5-инчов OLED екран. Sony Xperia Pro-I ще има цена от около 1800 евро и не се знае дали ще се предлага на пазара в България. Все още няма резултати от тестовете на DxOMark.

Телефонът с най-способна камера към този момент в класацията на DxOMark е Huawei P50 Pro.