Сателитната услуга за широколентов интернет достъп, Starlink ще е достъпна в световен мащаб през август. Тя няма да обхваща само Северния и Южния полюси, заяви основателят на компанията, която оперира услугата, SpaceX, Илон Мъск, предава Mobile Bulgaria.

Starlink вече работи в около 12 държави, а списъкът се разширява ежемесечно. В момента се разчита на 1500 сателита в ниска орбита, като има над 69 000 активни потребители. Очакванията на Мъск са, че до 12 месеца потребителите ще достигнат над 500 000.

Той оценява, че разходите за пълното разгръщане на услугата може да са между 5- и 10 милиарда долара. Месечният ѝ абонамент е 99 долара, а абонатите трябва да закупят и допълнително оборудване за 499 долара. Компанията дори продава оборудването на загуба, като реалната цена е 1300 долара.

Според Мъск обаче Starlink не е предназначена за всички, а за между 3% и 5% от хората в света, които нямат достъп до Интернет. Благодарение на това, че сателитите са в ниска орбита е възможно и постигането на латентност, която се доближава до тази на оптичните мрежи и 5G.