Ти-Мобайл (T-Mobile) и Спринт (Sprint), третият и четвъртият по големина доставчик на безжични комуникационни услуги в САЩ, постигнаха споразумение за сливане в сделка за 26,5 млрд. долара късно снощи, информира Асошиейтед прес.

По този начин броят на големите доставчици на американския пазар ще намалее до трима, ако сделката получи одобрението на регулаторните органи.

Двете компании обмислят от години как да комбинират бизнеса си, за да се доближат до големината на гигантите в бранша Върайзън (Verizon) и Ей Ти енд Ти (AT&T). Опитът им през 2014 г. обаче се провали заради съпротива от администрацията на президента Барак Обама.

Обединената компания, която ще носи името Ти-Мобайл, ще има около 127 милиона клиенти.

Потребителите се опасяват, че заради по-малкото играчи в сектора може да се стигне до повишаване на цените, а синдикатите са разтревожени от евентуалната загуба на работни места.

В конферентен телефонен разговор с анализатори от Уолстрийт главният изпълнителен директор на Спринт Марсело Клауре призна, че получаването на регулаторно одобрение е "слонът в стаята". Едно от първите неща, които компаниите са направили, след като разпратили прессъобщението за сделката, е да се обадят на Ажит Пай, председателя на Федералната комисия по телекомуникации.

Фирмите подчертаха, че планират след сливането да имат повече служители, особено в селскостопанските райони, отколкото сега като самостоятелни компании.

Те подчертават също, че сделката ще им помогне да ускорят разработването на по-бърза 5 Джи (5G) безжична мрежа, за да се гарантира, че САЩ няма отстъпят лидерството си в технологията на Китай.

Очаква се сделката да бъде приключена към първото полугодие на 2019 година и чрез нея да бъдат спестени около 6 млрд. долара годишно.