Google обяви, че финалната версия на следващото голямо издание на Android с номер 9 (вместо 9.0) ще е налична за смартфоните Pixel още днес. Заедно с това компанията разкри, че името на тази версия ще бъде просто Pie, предава Mobile Bulgaria.

Първото тестово издание на Android P беше пуснато още през март, а междувременно компанията осигури няколко междинни тестови версии, които бяха достъпни за повече устройства на други производители като OnePlus, Xiaomi, Essential, Sony, Oppo, Vivo, OnePlus и HMD Global (Nokia). Наскоро се появи информация, че Google се кани да пусне Android 9 на 20 август, но очевидно компанията е имала други планове.

Не всички от новите функции на платформата, които бяха представени по време на конференцията Google I/O (например Slices за бърз достъп до различни функции на приложения), ще намерят място в първото финално издание, но би трябвало да се появят през есента.

В новия Android 9.0 Pie е поставен фокус върху машинното обучение (изкуствен интелект), което ще помогне на смартфоните ни да поумнеят допълнително и да се адаптират към нашите навици и предпочитания.

Така например Google си е партнирала с DeepMind за създаването на функцията Adaptive Battery, която приоритизира приложенията и услугите, които използвате най-често, и запазва повече енергия за тях.

Машинното обучение е в основата и на новата функция Adaptive Brightness, която се учи от предпочитанията ви за яркостта на дисплея според околните условия и дейността ви.

На другите места в платформата телефонът ще опита да ни помогне в ежедневието чрез интелигентни предложения на базата на любимите ни неща и контекста, като ще се опита да предвиди какво искаме да правим след това.

При включване на слушалки App Actions ще предскаже следващото ни действие и ще покаже бутон за продължаване слушането на любима плейлиста в Spotify. Тези действия се показват в лаунчера, функцията за интелигентно селектиране на текст, Play Store, Google Search и Assistant. Google е добавила и начин за показване на части от приложенията в други части от платформата. Това става чрез Slices - така например при търсене на Lyft в Google Search ще се покаже интерактивна част с цена и време за придвижване до работното място с опция за бързо поръчване на превоз през Lyft.

Компанията акцентира върху добавки като навигация с жестове, разнообразни системни подобрения с употреба на изкуствен интелект, поддръжка на изрязани дисплеи и пакета Digital Wellbeing (включва Android Dashboard, App Timer, Wind Down и Do Not Disturb), но засега той е достъпен като бета преди финалното издание през есента.

Като цяло Digital Wellbeing ще е наличен първо за телефоните Pixel, а след това ще бъде добавена поддръжка за други модели. Както споменахме днес ще започне разпространението на безжичното обновяване до Android 9 Pie за телефоните Pixel, а през следващите седмици то би трябвало да достигне до телефоните на други производители, които участват в тестовата програма на Google.

В Dashboard се показва колко време прекарваме с устройството, колко пъти го отключваме, колко нотификации сме получили и т.н. App Timer позволява да се зададе времеви лимит за ползване на определени приложения, а новият Do Not Disturb режим спира не само нотификациите, но и визуалните прекъсвания. Той може да се активира и чрез обръщане на телефона с лице надолу. И за финал в зададеното време за лягане опцията Wind Down активира нощен режим, включва Do Not Disturb и прави дисплея чернобял.

Още днес Anroid 9 Pie е наличен и за телефона на Essential, което е много впечатляващо. Преди края на есента финалното издание на платформата ще достигне и до съвместимите модели от програмата Android One.