Американският президент Доналд Тръмп отново апелира към Apple да премести производството на своите продукти в САЩ.

По този начин според него компанията от Купертино ще си спести митата, които са наложени на различни китайски продукти, и в същото време дори да получи данъчни облекчения, предава Mobile Bulgaria.

Статусът на Тръмп в социалната мрежа Twitter се появи след серия от статии, в които се прогнозира, че очакваните мита за потребителската електроника ще оскъпят продуктите на американски компании като Apple, Sonos и Fitbit.

Тази седмица Apple заяви, че предложените нови мита за китайски стоки ще се отразят на цените на актуални и бъдещи продукти на компанията като Apple Watch, AirPods, и HomePod.

Митата може да добавят данък от 25% към устройствата или към компонентите в тях, което ще повиши крайната цена и така ще намали продажбите. Към момента Apple асемблира в САЩ единствено Mac Pro, а почти всички останали продукти се произвеждат в Китай.

Преди време ръководството на Apple обеща на властите да изгради три нови завода и да инвестира по-сериозно в американската икономика. В същото време наблюдатели установиха, че преместване на производството на iPhone в САЩ може и да позволи заобикаляне на митата, но реално ще доведе до поне двойно увеличение на крайната цена на продукта.

Причините за това са драстично по-ниските разходи за труд в Китай и интеграцията с доставчиците на компоненти, които са базирани почти изцяло в азиатската държава.

Търговският адвокат Скот Линчиком изтъква, че асемблиране в САЩ би увеличило цената на компонентите в един iPhone от 190 до 600 долара, а крайната цена на устройството би скочила до 2000 долара.

Това със сигурност е много по-сериозно увеличение от свързаното с митата на Тръмп и едва ли Apple биха си позволили такъв ценови скок, още повече, че той ще засегне техните продукти и на други пазари.