Туитър обяви, че ще открие представителство в Турция, за да може да продължи работа в страната, както е предвидено в приетия миналата година спорен закон за социалните медии, съобщи ДПА.

Законът изисква чуждестранните платформи, които се използват от над 1 милион потребители дневно в Турция, да определят законен представител, базиран в страната. В противен случай те са заплашени от значителни глоби и намаляване на широчината на честотната лента.

Според критиците на закона и правозащитници законът ще увеличи цензурата и ще заглуши критичните мнения. Социалните медии освен това трябва да съхраняват данните за потребителите си в Турция, което ще направи по-лесен достъпът на властите до тях.

В изявление в петък Туитър съобщи, че се е съгласил да се съобрази със закона, но обеща да продължи да защитава отворен публичен диалог и да гарантира, че услугите му са достъпни за всички, където и да се намират.

Досега Турция е наложила глоби на Фейсбук, Инстаграм, Туитър, Перископ, ЮТюб и ТикТок за нарушаване на закона през последните месеци. Фейсбук, ЮТюб и Инстаграм вече заявиха, че ще определят представители в Турция.

В съобщението си Туитър повтаря, че остава ангажиран със защитата на гласа и на данните на потребителите си.