Ученици от  столичното Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет в София нагледно показаха, че пътуването във времето е възможно. Мариян и Велислав създадоха ретро телефон с шайба, който работи със СИМ карта, съобщи БНТ.

Момчетата разказват, че когато за пръв път видели телефон с шайба, започнали да търсят бутони, за да наберат номер. Впоследствие разбрали, че трябва само да завъртят шайбата. Така решили да комбинират старото и новото и да създадат ретро телефон, които да отговаря на съвременните технологии.

Телефон с шайба, ако питате повечето хора, много от тях не знаят какво е това. Това беше една идея, с която да го върнем, един вид, обяснява Мариян Захариев.

Вдъхвайки нов живот на старите вещи, Мариян и Велислав не крият технологията, по която са създали телефона с шайба и СИМ-карта. Те са убедени, че старите технологии имат място в бъдещето.

"Отдолу има, микроконтролер, които управлява данните, които се подават и приемат от СИМ-модула. Има преобразователна схема на напрежение, защото модула работи на специална 4.1 волта напрежение. Шайбата също се управлява от този микроконтролер", разказва Велислав Великов.

Момчетата разказват, че искат да развият своята иновация. Смятат да добавят нови функции, защото за момента телефонът може само да набира.

Имаме идея да добавим callback. Тоест да набира телефони, които вече са звънели. Също искаме да сложим светлинка да мига, ако имаш пропусната обаждане. Тоест, когато един телефон звънне на този телефон, номерът да се запазва в памет и така тези ало-измамниците могат да бъдат проследени по телефонен номер, добавят дванайсетокласниците.

Мариян и Велислав са категорични, че ще продължат да се занимават с голямата си страст - технологиите. Но първо искат да завършат училище, а след това да продължат образованието си в България.