Седмицата е към края си и ако вече имате планове за уикенда, длъжни сме да ви дадем един съвет - не забравяйте смартфона си! Умното устройство вече е толкова умно, че може да замени почти всички аксесоари, които сме свикнали да носим в ежедневието си.

Но достатъчно ли е да носите само смартфон със себе си, за да изкарате спокойно и приятно един уикенд в града? Предстои да разберем в следващите редове.

Независимо дали сте привърженици на излежаването до късно или предпочитате да станете рано и да гледате как градът тепърва се събужда с чаша ароматно кафе в ръка, то уикендът е време за срещи и споделено време. Брънч с приятели, следобедно кафе при съседите, парти в събота вечер, семеен неделен обяд, шопинг с приятелки - вариантите са много. Всичко, което трябва да имате под ръка е топъл пуловер и смартфон. Защото уикендите са за това - да са спокойни, без напрежение и излишна суета.

Топлият пуловер е ясен, предвид минусовите температури навън, но за какво можем да използваме смартфона си? - ами, оказва се - за всичко. От GPS навигацията, която ще ви помогне да намерите адреса на заведението, в което имате среща, през музикалните стрийминг платформи, които ще се погрижат за доброто ви настроение, докато сте на път, до дигиталния портфейл, с който може да плащате в заведения, магазини, а дори и да преведете пари на приятели.

И ако досега почти всеки е използвал смартфона си за навигация и слушане на музика, то ролята му на портфейл е сравнително нова, но пък бързо набира популярност и вече не само, че не е странно, но става все по-вероятно скоро да попаднем на следния разговор:

Как ще платите: в брой или с карта? - Със смартфон.

Всъщност според проучване на А1, 52% от българите в активна възраст биха искали да използват дигитален портфейл. Телекомът също предлага такъв продукт - A1 Wallet. Удобството на мобилния портфейл е в това, че напълно заменя традиционния, като на практика дигитализира парите в брой, банковите карти и картите за лоялност, които обикновено носим в обемни и тежки портфейли. Ако сте се запътили на шопинг, дигиталният портфейл ще ви улесни също и с това, че в него можете да съхранявате и актуалните оферти от редица търговски обекти.

С А1 Wallet може да плащате на POS терминал директно през телефона си чрез NFC за Android операционни системи и чрез Apple Pay за iOS. Можете също и да превеждате пари на потребители на приложението напълно безплатно. Друго предимство на дигиталния портфейл е възможността да поискате пари от потребител на приложението директно със заявка чрез смс или друга платформа за съобщения. Това определено е улеснение във всички ситуации, в които събирането на общата сметка е равносилно на решаване на задача за държавен изпит по висша математика например.

Освен че е удобен и с лесен за управление интерфейс, A1 Wallet е и доста полезен за потребителите, които искат да оптимизират личните си финанси, тъй като притежава аналитични функции. Те отчитат направените трансакции по различни критерии - спрямо даден период от време, в зависимост от типа на разходите и др. Така във всеки момент ще знаете каква част от месечния си бюджет обичайно харчите в кафенета и ресторанти например или какъв лимит да си сложите, когато отидете да пазарувате в мола.

Като прибавим и възможността за висококачествени снимки и видеа, обработката им, споделянето на съдържание в социалните мрежи, постоянната възможност за сърфиране в интернет и, разбира се, основната функция на телефона - да ни свързва с хората, то спокойно можем да твърдим, че смартфонът е незаменим помощник за спокойно и безпроблемно прекарване на уикенда в града.