Фейсбук има право да премахва публикации и да блокира потребители на услугата си при определени условия, постанови върховният съд на Германия, предаде ДПА.

Потребителите трябва да бъдат уведомявани предварително, че профилът им ще бъде блокиран, и трябва да им бъде предоставена възможност да обяснят действията си. В случай на премахване на публикация, те трябва да бъдат уведомени поне след като това е направено.

Решението на съда се отнася за така наречените глобални стандарти на общността (Community Standards), въз основа на които социалната мрежа блокира дискриминационно или обидно съдържание. Не всички публикации, които Фейсбук забранява, са незаконни според германското законодателство.

В двете дела, по които съдът се произнесе, мъж и жена написали пренебрежителни коментари за мюсюлманите и имигрантите. Съдът прие, че те попадат в обхвата на свободата на словото според германското законодателство.

Той постанови, че Фейсбук трябва да възстанови тези публикации и че не може да ги премахне отново, тъй като правилата не са били валидни към онзи момент.