Правителството на Великобритания съобщи, че ще изведе от употреба мрежите от второ и трето поколение (2G и 3G) до 2033 г. Датата е съгласувана с телеком операторите на острова - Vodafone, EE, Virgin Media, O2 и Three.

Според секретарят по културата Надин Дорис това ще позволи по-бързо преминаване към 5G и по-бързите мобилни мрежи от ново поколение.

Решението на правителството създава затруднения за някои потребители, които все още имат стари телефони или смартфони без 4G възможности.

Една от групите, които потенциално могат да пострадат, са по-старите граждани на кралството, които не са сменили своя телефон.

Другите, за които премахването на 2G и 3G ще е фатално, са хората, умишлено използващи стари телефони. Те правят това поради страх от намесата на Google и големите технологични компании в живота им. Всеки нов телефон предоставя на големите корпорации огромна база от данни, свързана с техните потребители. Възможностите за следене на 2G и 3G апаратите, много от които нямат ОС на Google е доста по-сложно. На практика от тях не може да се придобия много полезни за технологичните компании данни.