Властите в Европа и САЩ съобщиха, че са поели контрола над РейдФорумс, популярен сайт, използван от хакери за купуване и продажба на открадната информация, предаде Ройтерс.

САЩ са повдигнали и обвинения срещу основателя и главен администратор на сайта, 21-годишния Диего Сантуш Коелю от Португалия. на 31 януари той е бил задържан във Великобритания и остава в ареста. Вашингтон се опитва да уреди екстрадирането му, за да отговаря пред съд в щата Вирджиния, съобщи американското министерство на правосъдието.

Ведомството добави, че е получило съдебно разрешение да поеме контрола над трите домейн адреса, на които се е помещавал сайтът РейдФорумс: raidforums.com, Rf.ws и Raid.lol.

Сред продаваната на сайта информация е имало откраднати банкови кодове и номера на сметки, данни за кредитни карти, данни за пароли и номера на социални осигуровки.

Европол обяви в отделно изявление за провеждането на операцията под кодовото име "Турникет", като уточни, че тя е проведена със съвместното участие на властите на САЩ, Великобритания, Германия, Португалия, Румъния и Швеция. Европейската полицейска служба уточни, че освен Коелю са били арестувани и двама негови съучастници.

Срещу администратора на сайта са предявени шест обвинения, включително в заговор и кражба на самоличност при утежняващи вината обстоятелства. Според твърденията на прокурорите той е бил главен администратор на сайта от 1 януари 2015 г. до ареста си през тази година.